zaterdag 4 mei 2013

Caesar Salad with Avocado

De eerste keer dat ik Caesar Salad at was zo'n 20 jaar geleden in Mexico City. Ik herinner me de naam van het restaurant niet meer, maar wel dat de salade met veel bombarie aan onze tafel werd bereid en dat het resultaat lekker was. Ik weet ook nog dat ik het jammer vond dat we in een 'Amerikaans' restaurant terecht waren gekomen. We waren eigenlijk op zoek naar een klein achteraf gelegen restaurantje waar 'Tamales' werden gemaakt, maar tijdens onze zoektocht werd ons door verschillende Mexicanen afgeraden om als Europeanen door de donkere steegjes van Mexico Stad te dwalen. En zo belandden we in het veilige maar toeristische Caesar-Salad-restaurant.       

Pas later ontdekte ik dat Caesar Salad weliswaar was bedacht door een Amerikaan, Caesar Cardini (een Italiaanse immigrant), maar dat de salade voor het eerst was gemaakt in Mexico, namelijk in het grensstadje Tijuana waar Caesar Cardini een restaurant had. Was onze ervaring daar in Mexico Stad toch minder out of place dan ik dacht. 



Waarom is deze salade zo immens populair geworden? Het is waarschijnlijk de meest gegeten salade in de VS, want je kunt het overal waar je komt bestellen. Met of zonder extra gegrilde kip of garnalen. In 1924, toen de salade werd gecreëerd, was het een noviteit. De dressing met Italiaanse olijfolie, knoflook, Parmezaanse kaas en Worcesterhiresaus (ansjovis is pas later in de dressing terecht gekomen) was exotisch. Al snel was het een hit onder Hollywoodsterren die vaak naar Tijuana (ligt vlak onder San Diego) afreisden om aan de drooglegging (het alcoholverbod van begin vorige eeuw) te ontsnappen. Caesar Cardini besloot in de jaren '40 om patent op zijn beroemde dressing aan te vragen en het in flesjes te verkopen. Cardini's is uitgegroeid tot een bekend merk voor kant-en-klare dressings en croutons. 

Weinig mensen (en restaurants) die nu nog de moeite nemen om de dressing en croutons voor Caesar Salad zelf te maken. Jammer, want hiermee is deze ooit zo exotische salade iets heel gewoons geworden, een salade die overal en altijd hetzelfde smaakt. Tijd dus om Caesar Salad wat minder banaal te maken en meer smaak te geven. Dat doe je eenvoudig met een zelfgemaakte dressing en verse croutons. En in plaats van de eeuwige kip en garnalen heb ik er mijn favoriete avocado aan toegevoegd. 


Caesar Salad with Avocado
Caesar Salad met Avocado

(Maaltijd)salade,  4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

1/2 echt lekker stokbrood
2-3 el olijfolie
mespunt cayennepeper
3 flinke kroppen Romaine sla  (zie tip)
2 rijpe avocado's, gepeld, pit verwijderd en in plakjes
een stukje Parmezaanse kaas 
Voor de dressing:
6 ansjovisfilets (blikje), fijngehakt
1 flinke teen knoflook
2 eidooiers
1 tl lekkere mosterd
sap en rasp (alleen het geel) van 1/2 citroen
75 ml olijfolie
Extra: vijzel, rasp

Verwarm de oven voor op 200C. Scheur het stokbrood in stukjes (de korst hoeft er niet vanaf). Leg de stukjes brood op een bakplaat en meng er de olijfolie, cayennepeper en wat zout door. Bak de croutons in de oven in 10-12 min knapperig en goudbruin; schep ze af en toe om. 
2 Wrijf intussen voor de dressing in een vijzel de ansjovis met de knoflook fijn. Klop in een kommetje de eidooiers los en meng er het ansjovismengsel, de mosterd en citroensap en -rasp door. Voeg nu heel geleidelijk en al kloppend de olijfolie toe. Blijf kloppen tot je een dikke, romige saus hebt. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Neem de croutons uit de oven. Scheur de sla in stukken. Meng in een grote schaal de sla met de dressing. Let erop dat alle blaadjes met de dressing zijn bedekt. Verdeel de avocado en croutons erover en rasp er flink wat Parmezaanse kaas over. `

Geen opmerkingen:

Een reactie posten