zondag 14 april 2013

Juice & Smoothie Cult

We kunnen er niet meer omheen, we kunnen niet meer zonder. Bij elke stad die we hier in de VS bezoeken, gaan we tenminste een keer naar een mooie Juice & Smoothiebar. Je komt ze overal tegen, want pure, natural and healthy is in. Laatst in NY zijn we in Brooklyn terecht gekomen bij Tiny Empire. Strak, clean, superhealthy. In ons dorp zit Puree, ook een goeie. 


Er gaat een wereld voor je open als je je in juices en smoothies verdiept. Wat opvalt is dat bij de überhippe juicebars zuivel van het menu is verdwenen. Je krijgt amandelmelk, hennepmelk of kokoswater. Verder is alles raw, biologisch, wordt er heel veel gewerkt met groenten, noten, zaden en staan er bijzondere boosters met exotische namen als chiazaad, maca en gojiberries op het menu. Je telt als bar niet echt mee als je niet ook een cleansingprogramma aan kan bieden, waarbij je 1-2 dagen alleen maar juices drinkt.



Enigszins aangestoken door deze health hype (want tja, het helpt tegen veroudering, kan ziekten voorkomen en laat je weer glanzen en stralen, wie wil dit niet?), maak ik nu ook elke dag 1-2 smoothies thuis. Ik experimenteer met van alles en nog wat: notenmelk, groenten en superfoods als maca, rauwe cacao, stuifmeelkorrels en tarwegras. Het begint hier bijna op een juicebar te lijken.

Vandaag drie vrij simpele smoothies op basis van vers sinaasappelsap gemaakt. Drie smoothies voor drie verschillende smaken in dit huis. Rosa, de oudste, is weg van de granaatappel-rozenwater-smoothie met frambozen (maakte ik onlangs voor ELLE Eten en sindsdien is het haar favoriet). Flo, de jongste, vindt de groene smoothie lekker (komt vast door de banaan) en man HP houdt van smoothies met een kick, dus hij kreeg de mangosmoothie met verse gember. Zolang iedereen hier de smoothies vrolijk meedrinkt, blijft de bar open.


   

Pureer voor de granaatappel-frambozensmoothie in een blender 200 ml vers sinaasappelsap met 200 ml gekoeld granaatappelsap, 1 rijpe perzik (of 100 g perzikstukjes uit de diepvries), 125 g bevroren frambozen, 1 el honing en 1-2 el rozenwater. Verdun de smoothie eventueel met wat koud water en strooi er eventueel nog wat stuifmeelkorrels over. Goed voor 2 grote glazen.

Pureer voor de groene smoothie 400 ml vers sinaasappelsap met 250 g bevroren stukjes ananas, 1 banaan, 1-2 flinke handen verse spinazie (of boerenkool) en eventueel 1 el tarwegraspoeder. Verdun de smoothie eventueel met koud water. Goed voor 2 grote glazen. (Als je geen liefhebber van banaan bent, kun je deze ook vervangen door 1 rijpe avocado.)

Pureer voor de mangosmoothie met gember 400 ml vers sinaasappelsap met 250 g bevroren mangostukjes en 1-2 cm versgeraspte gemberwortel. Verdun de smoothie eventueel met koud water. Goed voor 2 grote glazen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten