zaterdag 24 november 2012

Pumpkin Pie with Hazelnut Crust

Traditie, traditie, traditie, daar draait het allemaal om met Thanksgiving. En dus eet je op het grootste eetfeest in de VS Pumpkin Pie, pompoentaart, als dessert. De taart is met zijn flets oranje-bruine vulling een beetje saai om te zien. Maar bij traditionele gerechten, die al generaties lang meegaan, gaat het dan ook meestal niet om uiterlijk. Denk stamppot, hachee, erwtensoep.... Ik moet toegeven dat ik Pumpkin Pie pas drie keer heb gegeten sinds ik hier woon. Ik hou van de specerijensmaak, maar in twee gevallen vond ik de pompoenvulling wat weeïg. Dat kan voorkomen worden, weet ik nu.
Gisteren, weliswaar een dag na Thanksgiving maar nog helemaal in de Thanksgivingsfeer, ben ik met dochter Rosa in de keuken met de pie aan de slag gegaan. Ik had mijn favoriete zoete butternut squash (flespompoen) ervoor in huis gehaald. Vrijwel iedereen maakt hier zijn Pumpkin Pie echter met een handig blikje voorgekookte pompoen, dus dat moest ik natuurlijk ook proberen. We roosterden en pureerden onze pompoen en vergeleken die met de puree uit blik. Aha Erlebnis. Pompoen uit blik is niet vies, maar smaakt vooral...weeïg. Omdat wij nu eenmaal van traditie met een twist houden, hebben we de vulling nog interessanter gemaakt door bruine suiker (waardoor de kleur intenser wordt) en lekker veel specerijen te gebruiken. Ook de hazelnoten in het deeg zijn een eigen inbreng. Al met al is het een heerlijke taart geworden. For Thanksgiving and beyond. 

Pompoen uit blik
versus

verse pompoen

Pumpkin Pie with Hazelnut Crust
Poempoentaart met hazelnootbodem

Voor het deeg:
50 g hazelnoten
150 g bloem
1 el suiker
130 g koude boter, in blokjes 
1 eidooier
Voor de vulling:
500 g flespompoen, geschild, pitjes verwijderd en in blokjes
1 el olijfolie
2 eieren
200 ml slagroom
125 g bruine suiker
1 el koekkruiden (of pumpkin pie spices)
1/2 tl vanille extract (of het merg van een 1/2 vanillepeul)
Extra: staafmixer (met hakbeker), plasticfolie, lage taartvorm (24 cm doorsnee), bakpapier, blindbakvulling

1. Maal de hazelnoten in de hakbeker van de staafmixer zo fijn mogelijk. Meng voor het deeg in een kom de hazelnoten met de bloem, suiker en een mespunt zout. Voeg de boter toe en wrijf het met je vingers tot fijne kruimels. Voeg de eidooier en en 1 eetlepel ijskoud water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Vorm van het deeg een dikke worst en laat het verpakt in plasticfolie minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. 
2. Verwarm de oven voor op 200 C. Leg de blokjes pompoen in een braadslee en meng er de olie door. Rooster de pompoen in 20-25 minuten gaar, schep ze halverwege om. Neem uit de oven en laat wat afkoelen.
3. Verlaag de oventemperatuur naar 175 C. Snijd de deegworst in dunne plakken van 2-3 mm dik en beleg er de taartvorm mee. Druk de stukjes deeg tegen elkaar aan. Leg een stuk bakpapier in de vorm en verdeel er de blindbakvulling over. Bak de bodem ca. 12 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en verwijder het papier en de blindbakvulling.
4. Maak de vulling door de pompoen met de staafmixer te pureren. Voeg de eieren, slagroom, suiker, koekkruiden, vanille en een mespunt zout toe en meng alles goed. 
5. Schenk de vulling in de taartbodem en en bak de taart in ca. 50 minuten gaar, tot de vulling nauwelijks meer 'wiebelig' is. Neem de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen. Lekker met slagroom of een bol vanille-ijs.    



Geen opmerkingen:

Een reactie posten