zaterdag 26 januari 2013

Potato Hash with Kale & Eggs

Ons Hollandse ontbijt met boterhammetjes kaas is best stevig, maar stelt niet veel voor als je het afzet tegen een klassiek Amerikaans ontbijt. Dat zijn complete maaltijden, met aardappels, vlees, groenten en uiteenlopende eigerechten. Heavy stuff, het zou zo een avondmaaltijd kunnen zijn. Het is daarom niet voor niets dat Amerikaanse Diners vaak met Breakfast all Day adverteren. 




Potato Hash staat steevast op het menu van Noord-Amerikaanse Diners. Hash komt van het Franse hacher, wat gehakt (fijngesneden) betekent. De basis bestaat dan ook uit blokjes gebakken aardappel met fijngehakte ui. Vaak krijg je het met bacon, corned beaf of worstjes, soms met groenten. Bijna altijd komt er een eitje bij. Als lichte ontbijter moest ik er even aan wennen, maar inmiddels heb ik Potato Hash in mijn hart gesloten. Je kunt er heerlijk op los variëren en het is een fantastisch gerecht voor leftovers. 



Ik heb vandaag een winterse versie gemaakt met boerenkool, paprika en het rokerige Pimentón de la Vera (Spaans gerookt paprikapoeder). In de zomer meng ik er graag maïs en verse spinazie of snijbiet door. We eten het soms als ontbijt in het weekend, soms als lunch, maar vaker als Breakfast for Dinner.




Potato Hash with Kale & Eggs
Aardappelblokjes met boerenkool & eitjes

Ontbijt, lunch of hoofdgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 25-30 minuten

2 el olijfolie
500 g vastkokende aardappels in de schil, in kleine blokjes
1 ui, gesnipperd
1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in blokjes
1 tl Spaans gerookt paprikapoeder (Pimentón de la Vera) of gewoon  paprikapoeder
200 g boerenkool, harde nerven verwijderd en in reepjes
4 eieren

1. Verhit de olie in een ruime pan en bak de blokjes aardappel op matig vuur al omscheppend in 10-12 minuten gaar; voeg halverwege de gesnipperde ui toe en bak mee. 
2. Voeg de paprika, het paprikapoeder en wat zout en peper toe en bak kort mee.
3. Meng er de boerenkool in porties door en roerbak mee tot de groente is geslonken. Breng op smaak met zout en peper. 
4. Maak 4 'kuiltjes' in het aardappelmengsel en breek boven elk kuiltje een eitje. Leg een deksel op de pan en laat de eieren op laag vuur in ca. 5 minuten stollen. 
5. Strooi wat zout en peper over de eitjes. Serveer met lekker brood. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten