zondag 13 januari 2013

Pizza with Shredded Brussels Sprouts

Kijk, dat vind ik nou zo leuk aan in het buitenland wonen. Zelfs de gewoonste dingen, zoals spruitjes, worden opeens weer bijzonder door een andere manier van klaarmaken. Shredded Brussels Sprouts, dungesneden spruitjes, zijn hier redelijk ingeburgerd. Je kunt ze bij de betere supermarkt zelfs kant-en-klaar gesneden in zakken krijgen. Meestal worden ze roergebakken met wat bacon en ui, maar je kunt er ook heel goed salades mee maken. Afgelopen week in New York kregen we ze op een pizza bij pizzeria Co. Lekker, maar wat mij betreft zaten er te weinig spruiten op. Vandaag daarom een pizza met tomaat, tijm en lekker veel spruiten. Goed excuus om die mandoline weer eens uit de kast te trekken (maar je kunt de spruitjes ook gewoon met een schep mes in dunne reepjes snijden). 






Pizza with Shredded Brussels Sprouts
Pizza met dungesneden spruitjes

Hoofd- of lunchgerecht, 4 personen

Voor het deeg:
2 tl gedroogde gist
1 tl zout
1 tl suiker
200 g bloem
200 g semolina (durumtarwe), plus extra*
1 el olijfolie
Voor het beleg:
ca. 400 g spruitjes
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g)
2 tenen knoflook, geperst
2 bollen mozzarella, in plakjes
een stuk parmezaanse kaas
enkele takjes tijm, blaadjes gerist
chilipepervlokken uit de molen
Extra: bakpapier, grove rasp
*oa verkrijgbaar bij Italiaanse winkels en natuurwinkels

1. Schenk 250 ml lauwwarm water in een kom en meng er de gist, het zout en de suiker door. Laat 1-2 minuten staan. Voeg de bloem, semolina en olijfolie toe en roer met een pollepel tot het van de kom loskomt. Kneed het deeg 5-8 minuten goed door (laat de keukenmachine dit voor je doen) tot je een mooie, zachte bal hebt. Laat het deeg in een ingevette kom op een niet te koele plek ca. 2 uur rijzen tot het volume is verdubbeld. 

2. Verwarm de oven voor op 230°C. Snijd de kontjes van de spruitjes en verwijder de buitenste blaadjes. Schaaf of snijd de spruitjes in dunne reepjes. 
3. Kneed het deeg nog een keer door en verdeel het in vier ballen van gelijke grootte. Rol de ballen op een met semolina (daar wordt het deeg extra knapperig van) bestoven werkvlak tot dunne ronde lappen uit. Leg de deegbodems op twee met bakpapier beklede bakplaten.
4.  Laat de blikken tomaat uitlekken in een zeef (het sap gebruik je niet). Meng de tomatenblokjes met de knoflook, zout en peper. Verdeel het tomatenmengsel over de deegbodems. Leg de plakjes mozzarella erop en rasp er flink wat parmezaanse kaas over. Verdeel er de spruitjes en tijm over. Besprenkel met wat olijfolie. Bak de pizza's in het midden van de oven in ca. 12 minuten goudbruin. Neem uit de oven en maal er chilipeper over.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten