zaterdag 27 oktober 2012

Mulled Apple Cider

Mijn ouders bestelden in een restaurant in DC eens apple cider bij de lunchTot hun stomme verbazing werd er een troebele appelsap voor hun neus gezet: een klap in het gezicht. Er was geen alcohol in te bekennen. Apple cider is in de VS ongefilterde en ongezoete appelsap. Niet te verwarren met heldere apple juice en zeker niet met hard cider, de licht sprankelende alcoholische drank waar mijn ouders dus op uit waren. Het is een echte najaarsdrank die vaak door appelboeren zelf wordt gemaakt en op Farmers' Markets wordt verkocht. Met Halloween, Thanksgiving en Kerst wordt de drank met specerijen verwarmd en gedronken: Mulled Apple Cider. Heerlijk! Ik maak het soms voor de kids als gezonde variant op warme chocomelk. Voor mezelf - het zullen mijn alcoholische roots zijn - giet ik er een scheutje calvados bij. 





Mulled Apple Cider (with calvados) 
Warme appelsap met specerijen (en calvados)

Voor 4 personen
Bereidinsgstijd: 5-10 minuten, plus 20 minuten kooktijd

5-8 kardemompeulen
1 liter ongefilterde appelsap (appel cider)
3 stukjes schil van een biologische sinaasappel
2 kaneelstokjes
7 kruidnagels
scheutje calvados voor wie wil
Extra: vijzel, zeef 

1. Kneus de kardemompeulen in een vijzel. Ik hou erg van kardemom dus ik gebruik altijd vrij veel. 
2. Breng in een pannetje de appelsap samen met de sinaasappelschil, kaneelstokjes, kruidnagels, kardemom zachtjes aan de kook. Als de appelsap erg zoet is  (meestal is dat zo), voeg dan 1-2 kopjes water toe. Zet het vuur lager zodra de appelsap kookt en laat ca. 20 minuten zachtjes sudderen; roer af en toe.
3. Zeef de drank boven een kan en schenk de cider in mokken. Snijd de stukjes sinaasappelschil in dunne reepjes en leg in elke mok een reepje. Schenk eventueel een klein scheutje calvados in de mokken. 

TIP
Werk met niet al te oude specerijen. Specerijen verliezen na verloop van tijd hun smaak en geur. Het beste kun je specerijen goed afgesloten in een kast (donkere plek) bewaren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten