maandag 1 oktober 2012

spicy kale chips

Nederlanders in DC hoeven hun boerenkoolstamppot niet te missen. Sterker nog, ze kunnen hun hart ophalen. Je kunt hier het hele jaar door verschillende soorten kale (boerenkool) krijgen, van glad en groen tot krul en paars. Waarschijnlijk ben ik de enige Hollander in het buitenland die niet nostalgisch wordt van boerenkoolstamppot. De kleurloze aanblik, de substantie, ik heb er niet zo veel mee. Fijn dus dat er hier in de VS wat inventiever met boerenkool wordt gekookt. Pasta's, ovenschotels, dips, salades, roerbakgerechten en zelfs smoothies worden ermee gemaakt. En de 2012 hype: kale chips. Dat is niet veel meer dan in de oven gedroogde boerenkool. Supergezond natuurlijk, want boerenkool zit nu eenmaal boordevol goeie dingetjes én het is veel minder vet dan gewone chips. 



spicy kale chips
pittige chips van boerenkool

Snack, 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

ca. 300 g niet al te grote boerenkoolbladen (in de VS kale)
1 el olijfolie
zeezout
1 tl pikant (gerookt) paprikapoeder
Extra: slacentrifuge, bakplaat bekleed met bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 150 C. Snijd de stelen en harde nerven uit de koolbladen. Was de koolbladen en sla ze goed droog in een slacentrifuge.
2. Meng in een kom de kool met de olie, het zeezout en het paprikapoeder. Let erop dat de kool goed met de olie is bedekt.
3. Verdeel de kool in een enkele laag over de bakplaat; bak de kool eventueel in twee porties. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de chips ca. 15 minuten of tot ze krokant zijn. Houd de chips in de gaten, want ze verbranden snel. De chips zijn het lekkerst en als je ze binnen 1  uur eet, daarna worden ze iets minder knisperig en dus minder lekker.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten