zondag 14 oktober 2012

Granola with orange and cranberries

Pas sinds ik in Amerika woon, ben ik zelf granola -krokante muesli- gaan maken. Ik eet het al jaren, het is mijn ontbijt voor door de week, maar kocht het vroeger lekker makkelijk kant-en-klaar in een zak. Wist natuurlijk wel dat zelf granola maken nauwelijks moeite kost, maar het kwam er gewoon niet van. Tja. Granola is uitermate populair in The States, niet alleen voor over de yoghurt maar ook als snack zo los uit de hand. De schappen in de supermarkten liggen vol met alle mogelijk soorten en smaken. En ongeveer elk kookboek dat ik hier heb gekocht, geeft wel een recept voor homemade granola. Inspiratie genoeg, dus ik ging er zelf maar eens mee aan de slag. Inmiddels heb ik al heel wat keren granola gemaakt, want ik doe ongeveer een week met een pot. Het leuke is dat je eindeloos op het granola-thema kunt variëren. Verschillende specerijen, noten, vetten, etcetera. Deze met sinaasappel en cranberries heb ik net gemaakt en past goed bij de tijd van het jaar. 




Granola with orange and cranberries
Krokante muesli met sinaasappel en cranberries

Goed voor 1 pot (die je makkelijk 3-4 weken kunt bewaren)
Bereidingstijd: 30-35 minuten

200 g havervlokken
50 g ongezoute amandelen, grof gehakt
50 g ongeroosterde pompoenpitten
50 g ongeroosterde zonnebloempitten
3 el kokosvet*
3-4 el honing
sap en geraspte schil van 1 kleine biologische sinaasappel (ca. 50 ml sap)
1 tl kaneel
een flinke hand gedroogde cranberries
*oa verkrijgbaar bij Natuurwinkels

1. Verwarm de oven voor op 150 C. Meng in een kom de haver met de amandelen, de pompoen- en zonnebloempitten. 
2. Verwarm in een pannetje het kokosvet samen met de honing op matig vuur tot het vet en de honing zijn gesmolten.
3. Schenk het honing-kokosmengsel bij de haver. Voeg ook sinaasappelsap, sinaasappelrasp en kaneel toe. Meng alles goed.
4. Spreid het mengsel uit over een bakplaat. Schuif het in het midden van de oven en bak het in 20-25 minuten goudbruin. Roer de granola tussentijds 1-2 keer door. 
5. Neem uit de oven en laat afkoelen; de granola is afgekoeld pas knapperig. Meng er de cranberries door en bewaar in een afgesloten pot. 



VARIATIE



Granola met kokos en pistachenoten

Deze granola wordt door de gemalen kokos lekker krokant. Meng 200 g havervlokken met 50 g ongezouten en gepelde pistachenoten, 50 g gemalen kokos, 50 g ongeroosterde zonnebloempitten en 50 g ongeroosterde pompoenpitten. Verwarm in een pannetje 3 el zonnebloemolie met 3-4 el honing. Schep het honingmengsel goed door de haver. Spreid uit over een bakplaat en rooster de granola ca. 20 minuten in een oven van 150 C. Check tussentijds of de granola niet te bruin wordt en schep het mengsel 1-2 keer door. Laat afkoelen en bewaar in een pot. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten