zaterdag 5 januari 2013

Creamy Tomato Soup with Grilled Cheese Sandwich

Tijd voor wat comfort food. We komen net uit New York, waar we ondanks de ijskou en natte sneeuw veel gelopen hebben. De kinderen hielden we op de been door ze een kom tomatensoep met een Grilled Cheese Sandwich in het vooruitzicht te stellen. Dat konden we met vrij grote zekerheid doen, want zelfs vernieuwende restaurants met Amerikaanse kaart serveren deze klassieker. In Chelsea Market bijvoorbeeld (een overdekte 'markt' met allerlei eetwinkels en restaurants) zit een aantal lunchadressen waar in de lijn met de huidige trend alleen met goeie en eerlijke producten wordt gekookt. We kregen er een romige homemade tomatensoep en een dikke Grilled Cheese Sandwich van zuurdesembrood met gruyère. Simpel, maar precies wat we nodig hadden.




Vandaag op verzoek deze comfort lunch dus ook thuis gemaakt. Meestal maak ik tomatensoep gewoon met tomaten uit blik. Je kunt hier heerlijke geroosterde tomaten met lichte rooksmaak krijgen, maar helaas zijn deze niet in Nederland te koop. Gewone tomaten uit blik kunnen natuurlijk ook. Ga dan wel voor een goed blik, zoals San Marzano. Geloof me, de ene bliktomaat is de andere niet en je wilt een soep met volle tomatensmaak.




Creamy Tomato Soup with Grilled Cheese Sandwich
Romige tomatensoep met gesmolten kaassandwich

Lunchgerecht, 4-6 personen
Bereidingstijd: 25-30 minuten

2 el olijfolie
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 blikken tomaten in stukjes (à 400 g)
2 tl gedroogde oregano
1 liter lekkere kippen-, runder- of groentebouillon
een handje kleine pasta (zoals cavatelli (kleine schelpjes))
4 flinke el zure room
Voor de sandwiches:
8 sneeën zuurdesembrood of ander lekker brood
een stukje gruyère kaas, in plakjes
1 flinke el kappertjes, uitgelekt
2 handjes bladspinazie
olijfolie
Extra: staafmixer, panini grill of grillpan

1. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten op matig vuur. Hou ongeveer eenderde van de tomatenblokjes achter. Voeg de rest van de tomaten en sap samen met de oregano aan de ui toe en laat 3-4 minuten zachtjes koken. Schenk de bouillon erbij en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep ca. 10 minuten op matig vuur afgedekt koken. 
2. Pureer de soep met een staafmixer en meng de pasta en de achtergehouden tomaten erdoor. Laat de soep nog ca. 10 minuten koken tot de pasta gaar is.
3. Beleg intussen 4 sneeën brood met plakjes gruyère. Verdeel er de kappertjes en spinazie over en dek af met een snee brood. Besprenkel het brood met wat olijfolie en gril de sandwiches in de panini grill goudbruin en tot de kaas is gesmolten. Of leg de sandwiches in een grillpan en bak ze op laag tot matig vuur (niet te hoog, want dan verbrandt het brood, voordat de kaas is gesmolten) tot het brood goudbruin is en de kaas is gesmolten. 
4. Roer de zure room door de soep. Verdeel de soep over kommen en maal er eventueel nog wat zwarte peper over. Server met de kaassandwiches.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten