Mijn bijdrage aan deze New Year's health hype is geroosterde bloemkool met kappertjes-dille vinaigrette en Parmezaanse kaas. Bloemkool wordt hier in de VS vaak geroosterd, een bereidingswijze die ik gretig heb overgenomen. Roosteren geeft de groente kleur, beet en vooral meer smaak. Daarbij is roosteren ook nog eens gezonder dan koken. Alle goeie dingen van de bloemkool (en dat zijn er nogal wat, het bevat oa veel vitamine C, kalium, calcium) komen namelijk niet terecht in het kookwater dat je weggooit. Hopelijk gaat dit recept langer mee dan een paar luttele weken.
Roasted Cauliflower Salad with Caper-Dill Vinaigrette
Geroosterde Bloemkoolsalade met kappertjes-dille vinaigrette
Bijgerecht, 4 personen
Bereidingstijd: 10-15 minuten, plus 25 minuten roosteren
1 bloemkool, in roosjes
4 el olijfolie
1 el rode-wijnazijn
1 teen knoflook, geperst
1 el kappertjes, uitgelekt
1 el fijngehakte dille, plus extra voor de garnering
een stukje parmezaanse kaas
Extra: schaaf
1. Verwarm de oven voor op 200 C. Meng in een braadslee of op een bakplaat de bloemkoolroosjes met 1 eetlepel olie. Bestrooi ze met zout en peper. Rooster de bloemkool in het midden van de oven in ca. 25 minuten licht goudbruin en beetgaar; schep de bloemkool halverwege een keertje om.
2. Meng intussen in een kommetje de azijn met wat zout, peper en de knoflook. Klop er vervolgens de olijfolie door. Meng er de kappertjes en dille door.
3. Neem de bloemkool uit de oven en laat een beetje afkoelen (lauwwarm is deze salade het lekkerst). Schep de vinaigrette over de bloemkool. En schaaf er wat parmezaanse kaas over. Maal er nog extra zwarte peper over. Garneer met takjes dille. Heel lekker bij geroosterde kip.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten